Skip to main content

Ceremonies

Jij hebt binnenkort iets te vieren, je wil een mijlpaal in je leven of in dat van je kind, ouder, goede vriend of vriendin in de kijker zetten. Je wil je omgeving laten stilstaan bij een belangrijke gebeurtenis en even in verbinding met anderen, in kleine of grote groep, één of meerdere emoties delen. Even samen zijn bij the highlights of life.

Ceremonies en plechtigheden gaan gepaard met belangrijke momenten bij uitstek in het leven.

Jouw wens is dat:

 • deze bijzondere gebeurtenis zo persoonlijk en warm mogelijk gebracht wordt
 • iemand mee nadenkt over de invulling van jouw ceremonie, op een zo creatief mogelijke manier
 • iemand de juiste woorden vindt en met een verzorgd taalgebruik en vlot voorkomen voor jouw gelegenheid invulling weet te brengen.
 • dit moment mensen in vervoering kan brengen en weet te raken.

Dit kan gaan over elk belangrijk moment in jouw leven dat je graag wil delen met anderen, van een huwelijksplechtigheid, een andere feestelijke gelegenheid zoals een gepersonaliseerd lentefeest of communie, tot een uitvaartceremonie.

De vele jaren waarin ik Nederlands gaf in het secundair onderwijs, hebben mij gevormd tot een verzorgde, duidelijk verstaanbare spreker. Ik krijg regelmatig complimentjes voor mijn aangename, rustgevende stem. De creativiteit en hoogsensitiviteit die mij al van jongs af aan kenmerken, maken dat ik plechtigheden weet om te vormen tot hartverwarmende, unieke pareltjes.

Hoe het begon

Sinds 2006 ben ik het gewoon om voor grote groepen te spreken, ik heb immers sinds dat jaar vooral Nederlands gegeven in het secundair onderwijs.

In 2021 werd ik gevraagd om te speechen op de begrafenis van een veel te vroeg overleden neef van mij. Dit ging me goed af. Ik probeerde, ondanks het heel moeilijke moment, toch vooral vanuit mijn hart te spreken. Praten over emoties, dit overbrengen en empathie tonen ligt in mijn natuurlijke aard.

Dit jaar, 2023, werd mij gevraagd om een eerste huwelijksceremonie vorm te geven. Ik was vereerd dat men weer aan mij dacht en stak de handen uit de mouwen.

 • Wat verwacht het koppel van een ceremonie?
 • Welke tijdsduur is er voorzien?
 • Wat mag er zeker niet ontbreken?

Ik stelde een aantal vragen op, voerde een eerste gesprek en daarna ging ik aan de slag. Ik mailde, belde en zag het koppel nog een aantal keer en zo kreeg de ceremonie helemaal vorm. Ik besefte goed wat dit koppel wou: een ceremonie met een lach en een traan; hun voorgeschiedenis brengen met wat humor, maar toch ook de moeilijke momenten die zij doorstaan hadden, eerlijk weergeven. Het spreken op de ceremonie na alle voorbereidingen, was de kers op de taart voor mij. Dat men mij gekozen had om op dit belangrijke moment hun persoonlijk verhaal te brengen, was voor mij iets om nederig naar te kijken en dankbaar voor te zijn.

Achteraf kreeg ik complimentjes over mijn stem, de rust die ik uitstraalde, de tekstkeuzes en vormgeving. Meerdere mensen vertelden me dat spreken op ceremonies me gewoon op het lijf geschreven is. Dat deed deugd! 🙂  Spontaan gevraagd worden, complimentjes krijgen over je zoete zinne én het zelf gewoon heel graag doen maakten dat ik wist dat ik hiermee verder wou!

credits foto@ Simply Kate

Mijn missie als ceremonieschrijver en -spreker

Ik wil graag iedereen, ongeacht geloofsovertuiging, geaardheid, leeftijd,…, een onvergetelijk moment bezorgen in de vorm van een persoonlijke ceremonie. Ik wil dat mensen die luisteren zich verenigd voelen in het mens-zijn. Ik wil emotie overbrengen en mensen raken. Ik wil spreken van hart tot hart. Dat is het belangrijkste voor mij; dat er op een ceremonie ongeacht verschillen, contact gemaakt wordt met wat ons als mensen verbindt; pure emoties, universele en tijdloze normen en waarden die we àllen in ons meedragen.

Neem jij me even mee op jouw pad?

Als ceremoniespreker en -schrijver maak ik eerst en vooral tijd om te luisteren naar jouw/jullie verhaal.

 • Waarvoor staat de plechtigheid?
 • Welke kernboodschap mag er uitgedragen worden?
 • Zijn er bekenden (familie, vrienden,…) die jullie willen betrekken op dit moment?
 • Welke tijdsduur is er voorzien?

Na dit eerst verkennend gesprek, begin ik aan de eigenlijke vormgeving.

-Ik schrijf passende, persoonlijke teksten aan de hand van eenvoudige vragen die jullie gemakkelijk kunnen beantwoorden,

-Ik bespreek samen met jullie hoe de ceremonie er inhoudelijk mag uitzien;

 • Graag wat humor? Komt in orde!
 • Een beetje poëzie? Ik doe het opzoekwerk!
 • Muziek? Geen idee? Ik doe enkele voorstellen! Wel ideeën? Ik zorg voor de juiste timing!
 • Zin in iets creatief en origineels, één of meerdere rituelen, waarbij alle gasten betrokken worden? Dat is helemaal mijn ding!
 • Een speciale rol voor de kinderen? Ik zoek het graag uit!

-Ik neem contact op met de verschillende sprekers indien gewenst en spreek hen aan mekaar op het moment van de plechtigheid.

Ik houd jullie regelmatig op de hoogte en we spreken af wanneer dat nodig is.

Op de dag van de plechtigheid zelf, spreek ik de mensen toe en zorg ik heel graag voor een top-moment. Jouw/Jullie persoonlijke top-moment!

Een exacte prijs geven is moeilijk, want afhankelijk van een heel aantal factoren, maar om een idee te geven: gemiddeld kost een huwelijksceremonie inclusief 4 a 5 uitgebreide voorbereidingsmomenten en het spreken op de ceremonie zelf 545 euro all in. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Getuigenissen:

Beste Elke,

Het was een plezier om met jou samen te werken.  Je had een luisterend oor voor onze wensen en noden.  Je kwam met verfrissende ideeën.  De voorbereidende gesprekken verliepen vlot en ontspannen.  Dit alles maakte dat wij zonder zenuwen of stress naar onze trouw toe leefden. Je zorgde ervoor dat alles vlot verliep en wij ons om niets zorgen hoefden te maken.  Onze trouwceremonie was zeer persoonlijk en uniek, kortom “a dream come true”.

Nogmaals hartelijk bedankt.

A. en R.